"Met borden langs de weg vragen we aandacht voor onze bezwaren tegen dit stikstofakkoord"
Het stikstofakkoord van de Vlaamse regering ontneemt jonge boeren hun toekomst en heeft een bijzonder grote impact op jonge landbouwbedrijven. Lokale Groene Kringers uit gewest Westerlo en gewest Geel besloten daarom om langs het parcours van de Heistse Pijl, die op 4 juni plaatsvindt, borden te plaatsen die aandacht vragen voor de problematiek.
Op 4 juni gaat rond Heist-op-den-Berg de Heistse Pijl door. Wielrenners doorkruisen er de hele middag het mooie landschap van de Zuiderkempen. Voor de leden van Groene Kring, de grootste organisatie voor jonge boeren in Vlaanderen, het uitgelezen moment om hun vrees en ongenoegen over het stikstofakkoord te uiten.
Het stikstofakkoord van de Vlaamse regering dreigt er namelijk voor te zorgen dat een generatie jonge boeren verloren gaat. Jonge boeren hebben door het voorliggende akkoord immers geen perspectief op de lange termijn, heel weinig zekerheid en staan bovendien voor loodzware investeringen.
De jonge boeren van Groene Kring willen wel stikstof reduceren, maar vragen zich af of er met dit akkoord nog toekomst is voor landbouw in de regio.
Om hun zorgen duidelijk te maken plaatsen ze borden op verschillende locaties langs het parcours van de Heistse Pijl. Op deze borden staan slogans die aangeven dat dit akkoord de toekomst van vele (jonge) land- en tuinbouwers afneemt en aldus waanzin is voor jonge boeren.
"Iedereen moet beseffen dat de lokale voedselproductie hier enkel zal blijven als ze gekoesterd wordt", zegt Loes Van Houdt, jonge boerin, "Er gaat met dit akkoord een generatie jonge en hoogopgeleide boeren, die zin hebben om het stikstofprobleem mee aan te pakken reddeloos verloren."